Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:13.12.2023
Materiál číslo:13
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádosti o změnu Územního plánu Příbora
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

aktuální přehled žádostí o dílčí změny v Územním plánu Příbora. 

II. Zastupitelstvo města nesouhlasí

s pořízením 4. Změny Územního plánu Příbora na základě žádostí předložených prostřednictvím příloh tohoto materiálu.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. Romana Šašinková, DiS.
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Odbor investic, rozvoje a správy majetku předkládá Zastupitelstvu města Příbora přehled žádostí o změnu Územního plánu Příbora. Tyto žádosti byly nashromážděny od května roku 2022 (tedy doby, kdy byla připravována a následně schválena Zpráva o uplatňování Územního plánu Příbora se zadáním Změny č. 3 Územního plánu Příbora) do konce listopadu 2023. Celkem je zaznamenáno 9 žádostí fyzických osob o převod ploch s rozdílným způsobem využití, zejména ploch s funkcí zemědělskou (ve volné krajině) do zastavitelného území obce, především na zahrady a plochy vhodné pro výstavbu rodinných domů. Předmětné žádosti jsou uvedeny v přehledech v příloze č. 1 tohoto materiálu. 

 

Výsadním postavením zastupitelstva města je dle zákona č. 183/2006 Sb. (stavebního zákona), ve znění pozdějších předpisů, rozhodování o změnách v území z pohledu územního plánování, koncepce prostředí a rozvoje obce. Územní plán je rozvojovým plánem pro utváření sídla a jeho vazeb na další sídla a volnou krajinu. Proto jsou veškeré žádosti o změnu územního plánu předkládány ke schválení tomuto orgánu města. Zastupitelstvo by však mělo schvalovat změny územního plánu uvážlivě, tedy vzhledem k již navrženým zastavitelným plochám, s ohledem na možnou obyvatelnost území a veškerou potřebnou infrastrukturu. V případě uvážení Zastupitelstva města Příbora vyhovět těmto změnám v územním plánu, muselo by být následně vytvořeno zadání Změny č. 4 Územního plánu Příbora, vybrán zhotovitel a rovněž vyhrazeny finanční prostředky na projekční práce. Jelikož začátkem roku 2023 došlo ke změně legislativy v územním plánování, která klade důraz na jednotnost územních plánů a jejich digitalizaci, celkový časový úsek a finanční náklady na tuto změnu mohou být velmi odlišné oproti dřívějším změnám územního plánu (více popsáno níže).  Dále je nutno konstatovat rozpracovanost Změny č. 3 Územního plánu Příbora, která je v současné době ve fázi kontroly vypořádání námitek dotčenými orgány a předpokládá se její předložení k vydání na prvním jednání zastupitelstva města v roce 2024.

 

Odbor investic, rozvoje a správy majetku, jako pořizovatel územně plánovací dokumentace města Příbora, v tuto chvíli nedoporučuje pořízení další změny Územního plánu Příbora dle předložených žádostí, a to jednak z důvodu malého počtu přijatých žádostí, nepřiměřeně velkým výdajům na zpracování dokumentace ( další Změny Územního plánu Příbora) a pak především v tuto chvíli neevidujeme žádné zásadní potřeby města samotného na změny a ani požadavky ze strany majitelů infrastruktury. Pořizovatel proto doporučuje zastupitelstvu města počkat na větší množství žádostí, které budou přínosné nejen pro jejich autory, ale i pro město a finanční prostředky města tak vynakládat co nejúčelněji a nejefektivněji.

Dále pořizovatel konstatuje fakt, že od 01.01.2023 je v platnosti novelizace zákonů a prováděcích vyhlášek (§ 20a zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) a dle Zákona č. 283/2021 Sb., podle § 59 Jednotný standard, dále vyhláška 418/2022 Sb.), které nařizují nové změny územních plánů řešit tzv. jednotným standardem, tedy stejnou grafikou a popisem ploch pro všechny územní plány obcí v České republice. Metodickým pokynem ministerstva pro místní rozvoj je doporučeno tuto konverzi provádět bez věcných změn, tedy bez požadavků na jednotlivé změny v územním plánu. Pořizovatel proto konstatuje nutnost konverze Změny č. 3 Územního plánu Příbora po jejím dokončení do jednotného standardu územně plánovacích dokumentací, a až následně doporučuje zvažovat další změnu územního plánu s věcnými změnami (jednotlivými požadavky, tedy případnou Změnu č. 5 Územního plánu Příbora). Změna č. 4 zabývající se standardizací může být pořizována od začátku roku 2024 za předpokladu souhlasu Zastupitelstva města Příbora. Na provedení konverze Územního plánu Příbora do jednotného standardu (bez věcných změn) byla získána dotace z operačního programu IROP ve výši 85% účelně vynaložených nákladů, tj. 363 tis. Kč. Materiál k této problematice bude zastupitelstvu města předložen bezprostředně po schválení a vydání Změny č. 3 ÚP Příbora.

Odbor investic rozvoje a správy majetku všechny požadavky na změnu územního plánu registruje a jejich celkový přehled bude předkládat Zastupitelstvu města Příbora opět v prosinci roku 2024. Všichni žadatelé o změnu územního plánu budou o rozhodnutí Zastupitelstva města Příbora informováni. 

 

Přílohy:
Příloha č.1: 231122 Přehled žádostí o změnu ÚP - 05-2022-11-2023.pdf (Veřejná)