Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:10
Konané dne:14.02.2024
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za školou Npor. Loma - vrácení části jistiny
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření dodatku č. 1, v předloženém znění, ke kupní smlouvě č. 173/2020 ze dne 26.05.2020, jehož předmětem je vrácení části jistiny na dodržení regulace zástavby na pozemku parc. č. 2178/44 v k. ú. Příbor, a to ve výši 80 000 Kč, za podmínek uvedených v dodatku - příloha č. 2.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost Ing. Petra a Ing. Kateřiny Pištekových, bytem Příbor, ░░░░ ░░░░ ░ . Předmětem žádosti ze dne 24.01.2024 je žádost o vrácení části jistiny složené na dodržení regulativů zástavby na pozemku parc. č. 2178/44 v k. ú. Příbor. Jedná se o pozemek v lokalitě Za školou Npor. Loma, který žadatelé nabyli na základě kupní smlouvy č. 173/2020 ze dne 26.05.2020. Současně s kupní cenou složili vlastníci pozemku na depozitní účet města jistinu ve výši 100 000.

 

Regulativy schválené zastupitelstvem města řeší komplexně podobu výstavby na celkem 36 pozemcích v lokalitě určených pro výstavbu rodinných domů. Předmětem regulace jsou rodinné domy (výška, typ střechy, barevnost omítek atd.), zpevněné plochy - vjezdy na pozemky z obslužné komunikace, doplňkové stavby a oplocení pozemků. Dále regulativy vymezují stavební čáru, rozsah zastavitelnosti pozemků a další náležitosti zástavby.

 

Záměrem stanovení regulace zástavby v lokalitě bylo dosáhnout vzniku harmonického území v kontextu se stávající zástavbou a navazující volnou krajinou. Z tohoto důvodu byla smluvně stanovena povinnost složení jistiny s tím, že tato bude stavebníkům vrácena po dokončení všech staveb podléhajících regulaci a ze strany odboru investic, rozvoje a správy majetku (OIRSM) bude na základě závěrečné prohlídky stavby konstatováno, že regulativy byly dodrženy. Takto byla koncipována i kupní smlouva - ve všech případech v totožném znění. Smluvně je rovněž dohodnuto, že město prostřednictvím OIRSM má právo schválit projektovou dokumentaci pro stavební řízení dříve, než bude předložena stavebnímu úřadu. Tato podmínka byla ze strany všech stavebníků dodržena, projekty byly zpracovateli konzultovány s odborem IRSM většinou již ve fázi jejich přípravy.

 

V průběhu uplynulých dvou let přistoupilo zastupitelstvo města v několika případech, vždy na základě žádosti stavebníků, k uzavření dodatků ke kupním smlouvám. Tyto dodatky řeší možnost vrácení části jistiny v případě, že není dokončena jedna část stavby, ve zmiňovaných případech šlo o nedokončenou čelní část oplocení pozemku nebo vjezdu na pozemek, s tím, že další stavby a úpravy podléhající regulativům byly dokončeny. Ve všech případech byla stavebníkům vrácena částka 80 000 Kč.

 

Z telefonické konzultace a následně podané žádosti vyplývá, že stavba rodinného domu, zpevněné plochy, oplocení a terénní úpravy na pozemku a sjezd na pozemek manželů Pištekových jsou provedeny v souladu s regulativy. V současné době není dokončeno zastřešení terasy a parkovacích stání. Tato skutečnost byla ověřena dne 26.01.2024 místním šetřením.

 

K žádosti odbor IRSM uvádí, že z dosavadního jednání se žadateli je zřejmé, že postupují v souladu s kupní smlouvou, projektová dokumentace stavby byla předložena odboru IRSM ke schválení a již provedené stavby na pozemku respektují regulativy zástavby. Odbor IRSM proto doporučuje žádosti vlastníků pozemku vyhovět a poukázat jim jako v předchozích případech částku 80 000 Kč.

 

Pro vrácení části jistiny budou dodatkem stanoveny následující podmínky:

 

  1. účelové využití vrácené části jistiny na zastřešení terasy a parkovacích stání,
  2. dokončení zastřešení terasy a parkovacích stání pozemku v plném rozsahu v souladu s regulativy do 2 (dvou) let ode dne převodu vrácené části jistiny na účet stavebníka,
  3. zbylá část jistiny ve výši 20 000 Kč bude stavebníkovi vrácena za dodržení podmínek uvedených v bodech 1. a 2.; tato skutečnost bude ověřena kontrolní prohlídkou provedenou zástupci města,
  4. po marném uplynutí stanovené 2leté lhůty zbylá část jistiny propadá ve prospěch města jako pokuta za nedodržení závazku na straně stavebníka.

 

Žádost je předložena k projednání přímo zastupitelstvu města bez předchozího doporučení rady města vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o věc, která již byla v minulosti řešena a nejsou známy důvody, pro které by této konkrétní žádosti nemělo být vyhověno - viz zásada rovného jednání.

 

Znění dodatku je předloženo ve standardním znění, jak bylo schváleno v předchozích případech.

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost (Veřejná)
Příloha č.2: Dodatek (Veřejná)
Příloha č.3: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.4: Kupní smlouva (Veřejná)