Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:10
Konané dne:14.02.2024
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Výkup pozemků parc. č. 109/4 a 112/47 k. ú. Prchalov - veřejná pozemní komunikace
I. Zastupitelstvo města rozhoduje

nejednat v současné době o nabídce společností GANSA a.s. Hasičská 930/53, Ostrava-Hrabůvka, IČO 27826791 ze dne 22.10.2023, jejímž předmětem je prodej pozemků parc. č. 109/4 a 112/47 v k. ú. Prchalov do majetku města a jednání odložit na dobu po uplynutí 5leté záruční lhůty na odstranění případných vad komunikace na pozemcích situované. 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání nabídku společnosti GANSA a.s. Hasičská 930/53, Ostrava-Hrabůvka, IČO 27826791, ze dne 22.10.2023.

 

Předmětem nabídky je prodej pozemků v k. ú. Prchalov:

 

parc. č. 109/4    ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře    299 m2

parc. č. 112/47  ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 1 007 m2

 

Na uvedených pozemních se nachází nově vybudovaná pozemní komunikace zajišťující dopravní obslužnost 9 nově vymezených stavebních pozemků. Komunikace je napojena na místní komunikaci na pozemku parc. č. 106, která je ve vlastnictví a správě města. Dle sdělení VAE Trade je komunikace zkolaudovaná a zhotovitel na ni poskytuje 5letou záruku. Náklady na realizaci komunikace dle VAE Trade činily 7 mil. Kč, městu je nabízena na symbolickou kupní cenu 10 Kč. Původní záměr bezúplatného převodu nelze s ohledem na příslušné zákonné předpisy týkající se daňové povinnosti realizovat. 

 

Odbor IRSM požádal technické služby o stanovisko k převzetí komunikace do majetku a následné správy a údržby a následně obdržel jejich kladné stanovisko.

 

Dále odbor IRSM ověřil u příslušného orgánu ochrany zemědělského půdního fondu (MÚ Kopřivnice, odbor ŽP), zda budou předepsány odvody za trvalé vynětí pozemků ze ZPF. Vzhledem ke skutečnosti, že v územním rozhodnutí nebyla komunikace specifikována jako místní, bylo nutno odvody ve výši 77 756 Kč stanovit. Ke dni zpracování tohoto materiálu má odbor IRSM k dispozici potvrzení, že odvody byly ze strany VAE Trade uhrazeny.

 

Odbor IRSM doporučuje pozemky, resp. komunikaci na pozemcích  v současné době do majetku města nepřebírat zejména z důvodů:

  • z hydrogeologického posouzení lokality nelze vyloučit budoucí problémy s odvodem, resp. zasakováním dešťových vod, mohlo by dojít ke stékání vody po povrchu komunikace na níže položené pozemky, řešení tohoto problému by následně připadlo městu, komunikace není totiž odvodněna prostřednictvím kanalizace a rovněž odvodnění pozemků je řešeno pouze vsakováním;
  • v lokalitě jsou zatím rodinnými domy zastavěné 4 pozemky z celkem 9, přičemž domy dosud nejsou obývány a nelze tak ověřit, jak se bude chovat území po jejich "zprovoznění"; další stavební činností v lokalitě by navíc mohlo dojít k poškození povrchu komunikace a pak lze reálně očekávat, že požadavky na opravu by byly uplatněny vůči městu.

 

Pozn. OIRSM: Nabídku bezúplatného převodu předmětných pozemků řešilo zastupitelstvo města již v roce 2020, kdy tehdejší vlastník pozemků pan Ludvík Střítežský navrhoval uzavření budoucí smlouvy darovací ještě před realizací stavby komunikace. K této nabídce přijalo zastupitelstvo města dne 10.12.2020 usnesení č. 8/16/ZM/2020 ve znění:

 

„Zastupitelstvo města rozhoduje nejednat v současné době s panem Ludvíkem Střítežským o smluvním sjednání budoucího bezúplatného převodu jeho pozemků parc. č. 112/47 a 109/4 v k. ú. Prchalov, na nichž má být realizována stavba pozemní komunikace pro příjezd k pozemkům určeným pro výstavbu rodinných domů, do majetku města Příbora, a jednání odložit na dobu po dokončení stavby komunikace se sjednáním 5leté záruční lhůty na odstranění případných vad díla.“

Od této doby došlo ke změně vlastnictví, kdy nemovitosti přešly na společnost VAE TRADE s. r. o.

 

Usnesení rady města č. 6/21 ze dne 05.12.2023: 

Rada města doporučuje zastupitelstvu města nejednat v současné době o nabídce společností VAE Trade s. r. o., IČO 28597451 ze dne 22.10.2023, jejímž předmětem je prodej pozemků parc. č. 109/4 a 112/47 v k. ú. Prchalov do majetku města a jednání odložit na dobu po uplynutí 5leté záruční lhůty na odstranění případných vad komunikace na pozemcích situované. 

 

Návrh usnesení je vypracován s ohledem na uvedené skutečnosti. Pokud se bude po uplynutí 5leté záruční lhůty nabídka prodeje opakovat a popř. bude-li výstavba v lokalitě již dokončena, bude možné při jednání o nabídce vycházet z nových skutečností.

 

Obdobná problematika: 23. listopad - Černé ovce | Česká televize (ceskatelevize.cz)

Přílohy:
Příloha č.1: Nabídka převodu komunikace (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Předpis odvodů (Veřejná)
Příloha č.4: Potvrzení platby odvodů (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.6: Hydrogeologický posudek (Veřejná)