Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:11.12.2019
Materiál číslo:13
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej pozemku parc. č. 2222/3 k. ú. Příbor - ul. Na Benátkách
I. Zastupitelstvo města schvaluje

prodej pozemku parc. č. 2222/3 orná půda v k. ú. Příbor o výměře 35 m2 panu Rostislavovi Bukovjanovi, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ , za podmínek:

  • kupní cena 200 Kč/m2,
  • náklady související s převodem nemovitosti uhradí kupující,
  • kupující zajistí trvalé vynětí pozemku ze zemědělského půdního fondu a uhradí příslušné poplatky,
  • kupující umožní spoluvlastníkům vodovodního řadu a kanalizačního řadu nacházejících se v pozemku nezbytný přístup na pozemek za účelem oprav a údržby řadů, popř. za účelem zřízení přípojek.
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost p. Rostislava Bukovjana. Předmětem žádosti ze dne 11.07.2019 je záměr odkoupit z majetku města pozemek parc. č. 2222/3 v k. ú. Příbor. Jedná se o pozemek o výměře 35 m2, vedený v katastru nemovitostí jako orná půda. Ve skutečnosti se jedná o pozemek - zpevněnou plochu s povrchem ze zámkové dlažby, spojující komunikaci na ul. Na Benátkách s příjezdem k rodinnému domu žadatele č. p. 987. K realizaci zpevněné plochy došlo se souhlasem města v rámci vybudování vodovodního a kanalizačního řadu v lokalitě (cca r. 2007 - 2008), vodovod a kanalizace byly vybudovány na náklady vlastníků nemovitostí v lokalitě.

 

 Žadatel odkoupením pozemku zamýšlí souvisle navázat příjezd ke svému rodinnému domu přímo na komunikaci na ul. Na Benátkách s tím, že pozemek zůstane ve stávajícím stavu, tzn. nebude v budoucnosti oplocen. Pěší přístup na pozemek manž. Melčákových situovaný za pozemky p. Bukovjana je nadále zajištěn po souběžném travnatém pásu. K tomuto pozemku není nutno zajišťovat příjezd, jedná se o zahrádku se zahradní chatkou. Přístup a příjezd na pozemek p. Laníka je zajištěn přímo z komunikace ul. Na Benátkách, toto řešení je zapracováno do projektové dokumentace rodinného domu. Odbor ISM p. Laníka o žádosti p. Bukovjana písemně vyrozuměl. Pan Laník v rámci e-mailové komunikace pouze požádal, aby do podmínek kupní smlouvy byla zapracována povinnost kupujícího umožnit spoluvlastníkům vodovodního a kanalizačního řadu přístup na pozemek - pro provedení nezbytných úprav a údržby řadů, popř. pro účel zřízení přípojek na tyto řady. Tato podmínka je zohledněna již v rámci zveřejnění záměru a je součástí smluvních ustanovení - viz návrh kupní smlouvy v příloze.

 

Žadatel navrhuje kupní cenu 200 Kč/m2 plus úhradu nákladů spojených s prodejem; navržená cena je v souladu s Pravidly.

 

Dále byl žadatel informován o skutečnosti, že reálný stav pozemku a způsob jeho využití neodpovídá zápisu v katastru nemovitostí a že v případě prodeje bude povinen požádat o změnu údajů v KN, včetně vyřízení souhlasu s trvalým odnětím půdy ze ZPF. Tato podmínka je zapracována do kupní smlouvy. 

 

Odbor ISM požádal o stanovisko k žádosti technické služby a příslušní odbory MÚ.

Ze stanoviska TSMP: kladné stanovisko.

Ze stanoviska ORM: bez námitek k prodeji, poukazuje na nutnost vyjmout pozemek ze ZPF, nejlépe současným vlastníkem - město a až poté jej odprodat.

Ze stanoviska OISM - ÚP: záměr je v souladu s územním plánem.

Pozn. OISM k vyjádření ORM: žadatel o prodej je srozuměn s povinností vynětí pozemku ze ZPF, s tím, že uhradí příslušný poplatek. Při uplatnění postupu, jak je navržen ORM, by poplatek hradilo město.

Z usnesení finančního výboru - schůze dne 04.09.2019: FV souhlasí s prodejem pozemku za výše uvedených podmínek.

 

Rada města uložila usnesením č. 13/17/RM/2019 ze dne 18.09.2019 zveřejnit na dobu 15 dnů na úřední desce MÚ záměr města odprodat předmětný pozemek za podmínek uvedených v návrhu usnesení.

Záměr byl zveřejněn ve dnech 25.09.2019 - 11.10.2019. K záměry nebyly ze stran veřejnosti uplatněny námitky ani připomínky.

 

Usnesení RM č. 15/19/RM/2019 ze dne 30.10.2019: rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit prodej za podmínek uvedených v návrhu usnesení.

 

Návrh kupní smlouvy: jedná se o standardní typ kupní smlouvy doplněný o podmínky prodeje uvedené v návrhu usnesení.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace - vlastnické vztahy (Veřejná)
Příloha č.2: Fotomapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.3: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko OISM - ÚP (Veřejná)
Příloha č.7: Návrh kupní smlouvy (Veřejná)