Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:11.12.2019
Materiál číslo:17
Název materiálu a návrh usnesení:
Výkup pozemku parc. č. 403 k. ú. Hájov
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

odkoupení pozemku parc. č. 403 v k. ú. Hájov od paní Heleny Vlašicové, dle její nabídky ze dne 26.08.2019.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 9
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh Sboru dobrovolných hasičů Hájov (SDH). Předmětem podání ze dne 19.08.2019 je požadavek - návrh na odkoupení pozemku parc. č. 403 ostatní plocha - neplodná půda o rozloze 6 395 m2 v k. ú. Hájov.

 

Vlastníkem pozemku je p. Helena Vlašicová, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ . SDH požaduje zakoupení pozemku pro účely vybudování travnatého sportoviště sloužícího pro aktivity SDH, pořádání sportovních akcí, práci s mládeží apod. 

Odbor ISM oslovit p. Vlašicovou s žádostí o sdělení, zda a případně za jakých podmínek by byla ochotna jednat o převodu pozemku do vlastnictví města. P. Vlašicová sdělila, že již byla SDH kontaktována a v současnosti SDH s jejím souhlasem zdarma užívá jiné její pozemky. K případnému prodeji uvedla, že požadovaný pozemek pronajímá Mléčné farmě Lubina, ale je ochotna jednat o prodeji. V případě prodeje celé výměry pozemku požaduje kupní cenu 100 Kč/m2, v případě prodeje části pozemku pak 130 Kč/m2. Ve vlastnictví p. Vlašicové by byla pravděpodobně ponechána část (cca 1/3), na které se nachází stromové porosty a nálety. 

 

Kalkulace ceny:

celý pozemek             výměra 6 395 m2                     100 Kč/m2                    639 500 Kč

část pozemku      výměra cca 4 263 m2                     130 Kč/m2                    554 190 Kč     

 

V tomto případě nelze odkázat na Pravidla, je na vlastníkovi, aby stanovil cenu a na kupujícím, aby rozhodl, zda na požadavky vlastníka přistoupí. Je možné zadat vyhotovení znaleckého posudku na stanovení ceny pozemku v místě a čase obvyklé, tento by však sloužil spíše pro srovnání. Není povinností vlastníka pozemku přistoupit na cenu dle ZP, pokud je tato nižší než jím požadovaná.

Dle Pravidel je doporučená výkupní cena neplodné půdy stanovena na 10 Kč/m2, vzhledem k charakteru pozemku odpovídajícímu spíše půdě zemědělské je pak cena v místě a čase obvyklá cca 24 Kč/m2. V případě dělení pozemku pak p. Vlašicová požaduje zajištění příjezdu na část pozemku, která bude ponechána v jejím vlastnictví. Další podmínkou prodeje je úhrada všech nákladů souvisejících s prodejem - vyhotovení geometrického plánu, úhrada poplatků za vklad práva do katastru nemovitostí apod. 

 

Dle sdělení p. Vlašicové je pozemek v současné době pachtován Mléčné farmě Lubina, výpovědní lhůta dle pachtovní smlouvy je 12měsíční k 30. 9. následujícího roku, tzn. že pokud by město pozemek odkoupilo a vypovědělo nájem do září 2020, pak by byl pozemek uvolněn k 01.10.2021. 

 

Odbor ISM požádal o stanovisko k případnému nabytí pozemku parc. č. 403 odbor rozvoje města a odbor ISM z hlediska souladu záměru s územním plánem. O stanovisko technických služeb odbor ISM nežádal. Lze dovodit, že v případě převodu do vlastnictví města a po ukončení pachtu, by byl pozemek předán TSMP k údržbě, což by znamenalo navýšení nákladů na údržbu městské zeleně. Lze však očekávat, že SDH by se částečně na údržbě pozemku podílel. 

 

Ze stanoviska ORM: poukaz na ochranné pásmo lesa a možnost spadu větví, (při silném větru), na pozemek. Odkoupení pozemku doporučeno za dodržení podmínek - umístění staveb na pozemku realizovat po projednání s odborem ŽP MÚ Kopřivnice, kácení dřevin provádět v souladu s platnými předpisy apod. 

Ze stanoviska OISM-ÚP: pozemek je požadován pro účel, který je v rozporu s územním plánem, odkoupení nedoporučeno. 

Finanční výbor na své schůzi dne 10.10.2019 související materiál odložil s tím, že je nutno prověřit možnosti využití jiných vhodných pozemků. 

 

Odbor ISM současně s projednáváním návrhu SHD prověřoval možnosti využití jiných pozemků pro účely uvedené SDH. Severně od pozemku parc. č. 403 se nachází pozemek parc. č. 404/1 trvalý travní porost o výměře 14 985 m2. Tento pozemek je dle územního plánu situován v ploše občanského vybavení - sportovních a rekreačních aktivit. Svým charakterem, umístěním i určením dle územního plánu tedy tento pozemek splňuje všechny požadavky na plánované využití. Pozemek je ve vlastnictví Biskupství ostravsko-opavského (Biskupství). Odbor ISM již Biskupství oslovil se žádostí o sdělení, zda a popř. za jakých podmínek je ochotno jednat o převodu pozemku parc. č. 404/1 do vlastnictví města.

Usnesení rady města č. 11/19/RM/2019 ze dne 30.10.2019:

  • Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit odkoupení pozemku parc. č. 403 v k. ú. Hájov od paní Heleny Vlašicové, dle její nabídky ze dne 26.08.2019.
  • Rada města ukládá vedoucímu OISM zjištění záměru vybudování sportoviště dle předložené žádosti SDH Hájov na parc. č. 50/4 a případné úkony související se změnou územního plánu. T: 10.12.2019.

 

Pozemek parc. č. 50/4 v k. ú. Hájov je ve vlastnictví fyzické osoby, s vlastníkem nebylo doposud jednáno. Jedná se o pozemek orná půda situovaný v ploše zemědělské. Pro požadované využití pozemku by bylo nutno odkoupenou část (pokud by vlastník s prodejem souhlasil) zařadit do změny územního plánu.

 

Odbor ISM v současné době očekává vyjádření Biskupství. Pokud by z odpovědi Biskupství vyplynulo, že pozemek parc. č. 404/1 není možno převést do majetku města, bude zahájeno jednání s vlastníkem pozemku parc. č. 50/4.

 

Návrh usnesení je vypracován na základě první části usnesení RM č. 11/19/RM/2019 ze dne 30.10.2019.

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost SDH (Veřejná)
Příloha č.2: Sdělení p. Vlašicové (Veřejná)
Příloha č.3: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko ÚP.pdf (Veřejná)
Příloha č.5: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.6: Situace - vlastnické vztahy (Veřejná)
Příloha č.7: Situace - územní plán (Veřejná)
Příloha č.8: Situace - pozemek 50/4 (Veřejná)
Příloha č.9: Pozemek 50/4 - územní plán (Veřejná)