Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:22
Konané dne:20.10.2021
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Převod části pozemku parc. č. 805 k. ú. Příbor - výstavba garáží
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

převod části pozemku parc. č. 805 v k. ú. Příbor dle návrhu Ing. Petry Mückové, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ ze dne 14.05.2021.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 8
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh Ing. Petry Mückové, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ . Předmětem návrhu ze dne 14.05.2021 opraveného dne 19.05.2021 je žádost o bezúplatný převod části pozemku parc. č. 805 v k. ú. Příbor. Jedná se o pozemek ostatní plocha - zeleň o celkové výměře 12 147 m2, situovaný v lokalitě u montovaných garáží na ul. Fučíkově. Z celkové výměry pozemku požaduje žadatelka plochu o výměře cca 300 m2 situovanou v místě stávajících 10 parkovacích míst naproti bytového domu č. p. 1311 na ul. Fučíkově. Na této ploše by žadatelka následně na vlastní náklady vybudovala cca 9 zděných garáží s možností dobíjení elektromobilů, které by pak pronajala nebo odprodala zájemcům, pravděpodobně obyvatelům lokality, města apod.

 

Jako kompenzaci za bezúplatné poskytnutí pozemku pro výstavbu garáží, (za účelem generování zisku z prodeje či pronájmu), žadatelka nabízí, že na vlastní náklady vybuduje 11 nových parkovacích míst, která by navazovala na stávající parkovací plochu naproti bytového domu č. p. 1307 - pozemky parc. č. 805 a částečně 862/3 - oba pozemky jsou v majetku města. Tato nová parkovací místa by byla realizována v první fázi a ke zrušení stávajících 10 parkovacích míst u domu č. p. 1311 by došlo až následně, aby nedošlo ke snížení stávajícího počtu parkovacích míst v lokalitě. Celkově by tedy došlo k navýšení možnosti parkování u veřejných parkovacích míst o 1 parkovací stání a o 9 soukromých garáží.

 

Dle Pravidel č. 2/2020 lze hodnotu části pozemku parc. č. 805 o výměře 300 m2 ocenit sazbou 500 Kč/m2, tj. 150 000 Kč.  Odhadovaná cena garáže s el. přípojkou může činit cca 150 000 Kč - 300 000 Kč, tzn. prodejní cena 9 garáží může činit cca 1 350 000 Kč - 2 700 000 Kč. Z uvedených hodnot lze dovodit, že i v případě prodeje požadované části pozemku Ing. Mückové by i po odečtení nákladů na realizaci stavby soukromých garáží a veřejných parkovacích míst byla tato transakce pro navrhovatelku zisková, naopak jednorázový příjem 150 000 Kč z prodeje části pozemku by pro město nebyl nijak zásadní - pokud by namísto bezúplatného převodu byl sjednán prodej.

 

V případě, že by město žádosti Ing. Mückové vyhovělo, byla by uzavřena smlouva o uzavření budoucí darovací smlouvy, po dokončení stavby garáží by pak zastavěná část pozemku města byla oddělena geometrickým plánem a byla by uzavřena darovací smlouva o bezúplatném převodu nově vzniklého pozemku pod novými garážemi do vlastnictví Ing. Mückové. Obdobně by se postupovalo v případě prodeje - smlouva o budoucí kupní smlouvě, následně kupní smlouva.

 

Odbor IRSM, který projednání návrhu zajišťuje, požádal o vyjádření technické služby, příslušné odbory města, stavební komisi a finanční výbor.

 

Z vyjádření TSMP: návrh je pro město nevýhodný, záporné stanovisko k převodu.

Z vyjádření OŽPD: doporučení ponechat pozemek nadále v majetku města a parkování v lokalitě řešit koncepčně.

Z vyjádření OIRSM - územní plán: navržená stavba je s ohledem na dotčení pozemku průběhem dálkového optického kabelu v rozporu s územním plánem.

Stanovisko stavební komise - schůze dne 21.06.2021: Pro město není výhodné odsouhlasit bezplatný převod pozemku pro stavbu soukromých parkovacích stání. Město má pořízenou rozvahu tohoto prostoru, která ukazuje možnou kapacitu k parkování. Stavební komise požaduje informaci, kolik garážových stání by bylo možno pořídit na místě dnešních montovaných garáží. Stavební komise doporučuje nepřistoupit k bezplatnému převodu pozemku pro výstavbu soukromých garážových stání.

Stanovisko finančního výboru - schůze dne 08.09.2021: FV nedoporučuje ZM bezúplatný převod části pozemku parc. č. 805 v k. ú. Příbor paní Ing. Petře Mückové, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ .

 

Stanovisko OIRSM - hospodaření s pozemky: V současné době byla obnovena jednání s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o možnosti bezúplatného převodu pozemku parc. č. 862/1 ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 2 081 m2 z majetku ČR do vlastnictví města Toto jednání probíhá z podnětu ÚZSVM a odbor IRSM již učinil doporučené úkony směřující k převodu. V případě, že další jednání budou úspěšná, bylo by možné následně řešit plochu tvořenou pozemky 862/1, 862/3, 862/4, 862/6, 862/11 a částí pozemku parc. č. 805 koncepčně jako celek, např. pro zlepšení dopravní obslužnosti a parkování v lokalitě. Odbor IRSM proto doporučuje nevyhovět návrhu Ing. Mückové.

OIRSM konstatuje, že dlouhodobě usiluje o úpravu této lokality a jednoznačně se přiklání k odstranění nevzhledných plechových staveb situovaných na pozemcích města a ČR. Jednou z možností, jak do budoucna řešit tuto lokalitu je například vytvoření nových parkovacích ploch řešených moderními způsoby včetně výrazného podílu zeleně. Za tím účelem byla v lednu 2020 zpracována studie možného využití předmětné plochy (viz příloha č. 8). Pochopitelně možností je celá řada, odbor IRSM se však domnívá, že rada města a zastupitelstvo města by měly jednoznačně rozhodnout, zda na této ploše bude město tyto nevzhledné stavby respektovat, a to i s ohledem na skutečnost, že řada nájemců si své "garáže" postupně zhodnocuje, resp. odstraňuje staré stavby a umisťuje nové montované stavby. Tato obnova byla prováděna na základě písemného souhlasu vlastníka pozemku - město zastoupeno odborem IRSM.

V materiálu pro RM dne 05.10.2021 bylo odborem IRSM navrženo, že odbor připraví pro schůzi rady města dne 26.10.2021 informativní zprávu o možnostech získání pozemků ČR a dalších vlastníků do majetku. Pokud by vlastníci pozemků v zájmové lokalitě vyslovili souhlas s převodem (u soukromých vlastníků lze očekávat variantu odkoupení jejich podílů) a následně by záměr komplexního řešení celé lokality byl odsouhlasen usnesením rady a následně zastupitelstva, pak by bylo přijato i usnesení z něhož by mělo vyplynout, že město již dále nebude souhlasit s úpravami staveb na jím pronajímaných pozemcích a dá tak veřejnosti jednoznačně najevo, že chce lokalitu využít jiným způsobem.

 

Citovaná stanoviska a vyjádření byla obsahem důvodové zprávy materiálu pro schůzi rady města dne 05.10.2021. Rada města přijala usnesení č. 7/54/RM/2021 ve znění:

 

I. Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit převod části pozemku parc. č. 805 v k. ú. Příbor dle návrhu Ing. Petry Mückové, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ , ze dne 14.05.2021.

II. Rada města ukládá vedoucímu OIRSM předložit informaci o aktuální situaci možného majetkoprávního převodu pozemků parc. č. 862/1, 862/4 a 862/11 v k. ú. Příbor. T: 26.10.2021, tj. následující schůze rady města.

 

Návrh usnesení je vypracován v návaznosti na citovaná vyjádření a stanoviska, Usnesení je formulováno tak, aby je bylo možno vztáhnout i na případ, že by žadatelka navrhla odkoupení předmětné části pozemku.

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o převod (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Pohledy - mapy.cz (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OŽPD (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko OIRSM - územní plán (Veřejná)
Příloha č.7: Situace - pozemek ÚZSVM (Veřejná)
Příloha č.8: Situace - využití zájmového území (Veřejná)