Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:2
Konané dne:14.12.2022
Materiál číslo:18
Název materiálu a návrh usnesení:
Zadání Změny č. 3 Územního plánu Příbora - změna požadavku u parc. č. 2359/46 v k. ú. Příbor a dodatečné zařazení změny využití parc.č. 455/15 v k.ú. Klokočov u Příbora
I. Zastupitelstvo města schvaluje

změnu u parc. č. 2359/46 v k. ú. Příbor  v zadání Změny č. 3 Územního plánu Příbora, dle rozsahu důvodové zprávy a jejich příloh.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

zařazení parc. č. 455/15 v k. ú. Klokočov u Příbora do zadání Změny č. 3 Územního plánu Příbora, dle rozsahu důvodové zprávy a jejich příloh.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Dana Forišková, Ph.D.
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. Romana Šašinková, DiS.
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Materiál se zabývá úpravou zadání Změny č. 3 Územního plánu Příbora, které bylo projednáno a schváleno zastupitelstvem města dne 22.06.2022. Tato úprava se týká pouze dvou ploch s požadavkem  rozdílného způsobu využití v rámci správního území města Příbora. Jedna plocha je již schválena v zadání Změny č. 3 a vyžaduje úpravu, druhá plocha je požadavkem na dodatečné zařazení do návrhu Změny č. 3, jelikož se změnily podmínky pro tuto plochu.

Územní plán je koncepčním dokumentem pro usměrňování rozvoje obce, který určuje prostorové a funkční uspořádání obcí. Územní plán koreluje veškeré aspekty ovlivňující místo a podává informace o jeho možném využití. Je především výhledovým materiálem, který ovlivňuje stabilitu místa a jeho rozvoje po řadu desetiletí. 

Město Příbor má platný územní plán od roku 2012, v letech 2020 a 2021 byly provedeny změny tohoto územního plánu, Změna č. 1 a Změna č. 2 Územního plánu Příbora. Aktuálně bylo v roce 2022 schváleno pořízení další změny, tedy Změny č. 3 Územního plánu Příbora, na zasedání Zastupitelstva města Příbora dne 22.06.2022 s čísly usnesení 12/27/ZM/2022 - 17/27/ZM/2022 . V rámci  zadání byly schváleny k dalšímu projednávání Zastupitelstvem města Příbora změny u 14 ploch z celkem 36 požadavků, akceptovány byly návrhy změn fyzických osob i města.

 

Ve schválených pozemcích pro změnu s rozdílným způsobem využití byla i parcela č. 2359/46 v k. ú. Příbor (značena v tabulkové části C/ Doporučení pořozovatele jako Pří 09 - příloha č. 2 tohoto materiálu), která je předmětem tohoto materiálu. Žadatel chtěl změnit využití území z plochy Z - zemědělské na plochu SO - smíšenou obytnou. V rámci projekce návrhu Změny č. 3 byla zjištěna horší dopravní dostupnost tohoto pozemku a majitel zaslal požadavek nový, s určením plochy nikoliv jako plocha SO - smíšená obytná, ale jako plocha ZZ - zemědělská zahrada. Majitel má přístup k parcele č. 2359/46 k. ú. Příbor ze svého pozemku, který se jmenovanou parcelou sousedí. Parcela bude do budoucna využívána k rekreaci jako plocha soukromé zeleně. 

Druhým požadavkem na zařazení do návrhu Změny č. 3 ÚP Příbora je parc. č. 455/15 v k. ú. Klokočov u Příbora (značena v tabulkové části C/ Doporučení pořizovatele jako Klo 02 - příloha č. 2 tohoto materiálu). Tento požadavek byl původně zastupitelstvem města neschválen na základě negativního stanoviska MÚ v Kopřivnici, odboru životního prostředí, vodoprávního úřadu. Žadatel však v září roku 2022 doložil nové stanovisko vodoprávního úřadu s kladným stanoviskem. Jelikož došlo, ze strany žadatele, o upřesnění vodních poměrů v prostředí, vypracovaným hydrogeologickým posudkem pro danou parcelu, kdy hydrogeologický posudek připouští vsakování povrchových vod v místě, je tedy možné z pohledu dotčeného orgánu změnit plochu ze ZZ - zemědělské zahrady na plochu SO - smíšenou obytnou. Vzhledem k tomu, že se jedná o místo, kde není zabezpečena dostatečně kapacitní komunikace a pozemek by byl jeden z posledních určených k zástavbě v návaznosti na volnou krajinu, doporučuje pořizovatel, obdobně jako tomu bylo při veřejnoprávním projednání zadání Změny č. 3 ÚP Příbora, vyhovění požadavku změny na SO - plochu smíšenou obytnou s podmínkou vybudování standardní přístupové komunikace na veřejných pozemcích s obratištěm (vedeno i v textové části jednotlivých karet pozemků požadovaných ke změně - příloha č. 1 tohoto materiálu). 

 

Přílohou tohoto materiálu je upravený návrh zadání Změny č. 3 Územního plánu Příbora (A/ Karty jednotlivých požadavků na změnu územního plánu - příloha č. 1; C/ Doporučení pořizovatele - příloha č. 2), kde jsou změny vyznačeny žlutě.

 

Pořizovatel Územního plánu Příbora doporučuje Zastupitelstvu města Příbora zařadit dodatečně oba požadavky ke zapracování do Změny č. 3 Územního plánu Příbora. 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: A) 1. Karty jednotlivých požadavků na změnu územního plánu.pdf (Veřejná)
Příloha č.2: C) Doporučení pořizovate - pořízení Změny č. 3 ÚP Příbora.pdf (Veřejná)
Příloha č.3: Parcela č. 2359-46 k. ú. Příbor.pdf (Neveřejná)
Příloha č.4: Parcela č. 455-15 k. ú. Klokočov u Příbora.pdf (Neveřejná)