Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:28
Konané dne:14.09.2022
Materiál číslo:9
Název materiálu a návrh usnesení:
Pozemek parc. č. 2178/28 k. ú. Příbor - podmínky prodeje
I. Zastupitelstvo města schvaluje

podmínky pro prodej pozemku parc. č. 2178/28 v k. ú. Příbor dle důvodové zprávy a přílohy č. 2.

II. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OIRSM
1.1.

zajistit zveřejnění záměru prodeje pozemku parc. č. 2178/28 v k. ú. Příbor za podmínek uvedených uvedených v důvodové zprávě a příloze č. 2, na dobu 30 dnů na úřední desce Městského úřadu Příbor a na webových stránkách města.

Termín: 23.09.2022
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Město Příbor na základě usnesení č. 10/27/ZM/2022 ze dne 22.06.2022 uplatnilo předkupní právo k pozemku parc. č. 2178/28 v k. ú. Příbor a pozemek odkoupilo zpět od původního vlastníka.

 

Jedná se o pozemek situovaný v ploše Z43 v lokalitě Za školou Npor. Loma o výměře 1 249 m2, vedený v rámci lokality pod or. č. 13. Kupní cena pozemku činila 1 647 306 Kč. Pozemek byl odkoupen zpět do majetku města s tím, že bude v souladu s územní studií vypracovanou pro plochu Z43 následně nabídnut k prodeji pro účel výstavby rodinného domu za podmínek přiměřeně vycházejících z Pravidel prodeje pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma v Příboře č. 2/2019.

 

Rada města zadala odboru investic, rozvoje a správy majetku vypracovat podmínky prodeje předmětného pozemku s tím, že byl akceptován návrh odboru IRSM nabídnout pozemek prodeji formou veřejné soutěže, a to obálkovou metodou - obálkového řízení, kdy bude stanovena minimální prodejní cena pozemku a následně výše nabídky bude základním kritériem při vyhodnocení veřejné soutěže. (Jedná se o prodej jmenovitého majetku obce dle zákona o obcích). Dle pravidel č. 3/2019 byla cena pozemků stanovena jako pevná a rozhodným ukazatelem byl čas podání žádosti o prodej, aby v rámci realizace celé lokality nebyla upřednostněna pouze jedna - finančně silnější - sociální skupina. V případě tohoto prodeje, popř. dalších prodejů, pokud dojde k dalším uplatněním předkupního práva, lze již volit způsob prodeje zaměřený na dosažení nejvyššího možného zisku pro město. 

 

Při stanovení základní (minimální) ceny pozemku odbor IRSM vycházel z kupní ceny pozemku, která je pro účely prodeje navýšena o DPH ve výši 21 %. DPH bude po prodeji pozemku nutno odvést, při prodeji za základní cenu by se tak městu pouze vrátily finance vynaložené na zpětné odkoupení pozemku bez generování zisku z prodeje a nedošlo by ani k žádné finanční ztrátě. Vzhledem k současné situaci na trhnu s nemovitostmi lze předpokládat zisk z prodeje. Pokud by však nabídky podané ve veřejné soutěži nebyly uspokojivé, je možné pozemek ponechat v majetku města a další kolo soutěže vyhlásit v příhodnější dobu.

 

Kalkulace základní ceny
Nabývací cena pozemku      1 647 306 Kč
DPH 21 % (po prodeji bude odvedeno)     345 934 Kč
Celkem1 993 240 Kč
Výsledná cena po zaokrouhlení1 994 000 Kč

 

Podmínky prodeje vycházejí přiměřeně z Pravidel č. 3/2019 - závazné regulativy výstavby, účastnický poplatek, jistina ve výši 100 000 Kč na dodržení regulativů, vyloučení právnických osob z veřejné soutěže apod. Nabídkový formulář závazný pro účast ve veřejné soutěži obsahuje i prohlášení účastníka o akceptaci všech podmínek veřejné soutěže. Kupní smlouva je oproti původnímu znění upravena v souladu se způsobem prodeje a byla z ní vyňata již neaktuální ustanovení týkající se povinnosti města realizovat inženýrské sítě a dopravní infrastrukturu v lokalitě apod.

 

Usnesení č. 7/73/RM/2022 ze dne 06.09.2022:

 

Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit podmínky pro prodej pozemku parc. č. 2178/28 v k. ú. Příbor dle důvodové zprávy a přílohy č. 2 a nabídnout pozemek za těchto podmínek k prodeji.

 

Kompletní znění podmínek v příloze č. 2.

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Podmínky prodeje (Veřejná)
Příloha č.3: Formulář - veřejná soutěž (Veřejná)
Příloha č.4: Regulativy zástavby (Veřejná)
Příloha č.5: Výkres - regulativy zástavby (Veřejná)
Příloha č.6: Návrh kupní smlouvy (Veřejná)