Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:13.12.2023
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Podpora reklamního označení provozoven
I. Zastupitelstvo města schvaluje

pravidla dotačního programu "Podpora reklamního označení provozoven v MPR Příbor a jejím ochranném pásmu", v předloženém znění.

II. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu odboru investic, rozvoje a správy majetku
1.1.

zveřejnit dotační program "Podpora reklamního označení provozoven v MPR Příbor a jejím ochranném pásmu" na úřední desce a webových stránkách města.

Termín: 08.01.2024
III. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu odboru investic, rozvoje a správy majetku
1.1.

zapracovat do rozpočtového opatření č. 1 pro rok 2024 navýšení ODPA 3322 o 50 000 Kč na program "Podpora reklamního označení provozoven v MPR Příbor a jejím ochranném pásmu".

Termín: 27.03.2024
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 5
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Mgr. Marika Demlová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

OIRSM předkládá zastupitelstvu města návrh nového dotačního titulu s názvem "Podpora reklamního označení provozoven v MPR Příbor a jejím ochranném pásmu" zpracovaný v souladu s podmínkami památkové péče za účelem kultivace veřejných prostranství města, který je přílohou č. 1. Obsahové znění vzorové smlouvy (příloha č. 2) bylo odsouhlaseno dne 05.12.2023 JUDr. Michálkem.

Cílem nového programu je podpora majitelů a provozovatelů obchodů a provozoven při výměně či pořízení nového označení svých provozoven (firemní nápis, vývěsní štít, polep atd.). Projekt má maximálně podpořit takzvanou pozitivní reklamu, omezit reklamní smog a postupně zvelebit veřejný prostor, jelikož v současné době stávající partery s okenními výkladci nebo prostory nad vstupy do provozoven v podloubí neodpovídají tomu, jaký je dneska standard na to, aby vzhled v městských památkových rezervacích u takových provozech měl být. Záměrem je zároveň podpořit kvalitu a úroveň celkového grafického zpracování označení provozovny, a tedy i exteriéru samotných objektů.

 

Zájemci o dotační titul budou uspokojováni průběžně na základě vyhodnocení a doporučení zástupců památkové péče a pracovníků odboru IRSM. Výše příspěvku z grantu může dosáhnout až 70 % uznatelných nákladů spojených s pořízením grafického návrhu, výrobou a samotnou instalací v souladu s požadavky památkové péče. Maximální objem dotace je stanoven na 15 000 Kč na jednu provozovnu.

Komise pro regeneraci MPR na svém jednání dne 17.10.2023 projednala podmínky nového dotačního titulu a následně doporučila radě města Program na označení provozoven schválit. Pro urychlení schvalovacích procesů doporučila, aby hodnocení jednotlivých žádostí a doporučení výše finančních prostředků určených rozpočtem města Příbora na tento dotační program řešily příslušní pracovníci odboru IRSM po konzultaci se zástupci památkové péče. Zápis je přílohou č. 3.

 

Podpora je závislá na finančních možnostech města. OIRSM navrhuje v případě schválení "Programu" navýšit výdajovou část rozpočtu v rámci rozpočtového opatření č. 1 pro rok 2024 v kapitole ODPA 3322 - Příspěvky z rozpočtu města na MPR na rok 2024 o 50 000 Kč na tento nový dotační program. Za tím účelem je navrhováno třetí usnesení tohoto materiálu.

 

V rámci řešení vizuálního smogu proběhla v roce 2022 revitalizace zastaralého navigačního systému navádějící místní i turisty ke komunálním a turistickým cílům (7 sloupků se směrovými šipkami). Odbor IRSM dále řeší jednotné značení k podnikatelským subjektům (komerční směrovky), které jsou rovněž považovány za outdoorovou reklamu, dále prověřuje stávající cykloznačení a v poslední řadě řeší reklamní nosiče mimo provozovnu. Mimo to postupně mizí i další prvky dlouhodobě hyzdící město – vysloužilé betonové květináče, betonové lavičky či plastové koše. Výsledným cílem má být postupné zvelebování veřejného prostoru města.

Přílohy:
Příloha č.1: Pravidla dotačního programu - Podpora označení provozoven.docx (Veřejná)
Příloha č.2: Vzor smlouvy.docx (Veřejná)
Příloha č.3: Zápis z jednání komise MPR.pdf (Veřejná)
Příloha č.4: Vzor žádosti o poskytnutí dotace z programu Podpora reklamního označení provozoven v.docx (Veřejná)
Příloha č.5: Hranice MPR a OP MPR.PNG (Veřejná)