Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:3
Konané dne:20.02.2019
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Program Dědictví 2018 - příspěvek na dům č. p. 911 na ulici Alšově
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

proplacení příspěvku manželům Boháčovým z Programu Dědictví města Příbora pro rok 2018

II. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu odboru ISM
1.1.

přepracování pravidel pro přidělování finančních příspěvků vlastníkům nemovitostí v MPR Příbor v rámci programu Dědictví města Příbora

Termín: 20.03.2019
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. arch. Renata Šablaturová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

V roce 2018 získali manželé Boháčovi finanční příspěvek ve výši 125 674 Kč z městského programu Dědictví na obnovu stávajícího dřevěného trámového stropu, krovu, výměnu krytiny komínového tělesa, oken a dveří na objektu č.p. 991 na ulici Alšově v Příboře ve výši 125 674 Kč. Dle projektu přiloženého k žádosti i dle závazného stanoviska státní památkové péče měla být provedena dřevěná okna i dveře. Tato podmínka nebyla při realizaci dodržena a vlastníci nemovitosti osadili plastová okna a dveře. Dle uzavřené smlouvy i dle pravidel programu měli povinnost tuto změnu oznámit na OISM do 7 dnů, což neučinili. Osazením plastových výplní otvorů také nedodrželi závazné stanovisko orgánu státní památkové péče, a proto nedoložili potvrzení orgánu památkové péče o provedení plánovaných prací v souladu s vydaným závazným stanoviskem - respektive doložili jen částečný soulad (kromě plastových oken dodrželi závazné stanovisko v celém rozsahu). Kopie potvrzení orgánu památkové péče o provedení plánovaných prací v souladu s vydaným závazným stanoviskem měla být dodána s ostatními doklady v žádosti o závěrečné vyúčtování do 15.12.2018, což rovněž příjemci příspěvku neučinili. OISM je proto nucen konstatovat, že manželé Boháčovi nedodrželi některé podmínky programu Dědictví a veřejnoprávní smlouvy a vyhodnotil, že příspěvek nemůže proplatit. O případném jiném postupu je kompetentní rozhodnout zastupitelstvo, které program Dědictví a veřejnoprávní smlouvu schválilo.

Následně byla tato situace projednána dne 22.1.2019 na jednání Komise pro regeneraci MPR a komise nedoporučila proplacení příspěvku manželům Boháčovým. Také OISM nedoporučuje proplacení příspěvku. Rada města Příbora na svém 6. zasedání dne 11.2.2019 usnesením č. 5/6/RM/2019 doporučila ZM neschválit proplacení příspěvku manželům Boháčovým z programu Dědictví města Příbora pro rok 2018.

Manželé Boháčovi takto postupovali, jelikož se řídili odstavcem č. 13. Programu Dědictví města Příbora, ve kterém je mimo jiné uvedeno: "Pokud dojde k realizaci části díla v rozporu se závazným stanoviskem, sníží poskytovatel příspěvek procentním poměrem o hodnotu prací, které byly provedeny v rozporu se závazným stanoviskem." Také v uzavřené Veřejnoprávní smlouvě o poskytnutí finančního příspěvku z rozpočtu města Příbora z programu Dědictví pro rok 2018 č. 359/2018 je v článku VI. odstavci 3 uvedeno, že "pokud dojde k realizaci části díla v rozporu se závazným stanoviskem (doporučením) sníží poskytovatel příspěvek procentním poměrem o hodnotu prací, které byly provedeny v rozporu se závazným stanoviskem (doporučením)." Proto manželé Boháčovi předpokládali, že jim bude finanční příspěvek procentuálně snížen o dřevěná okna a dveře. Dřevěná okna a dveře tvoří dle položkového rozpočtu v žádosti 23% prací, na které byl finanční příspěvek určen, což znamená, že by jim mohlo být proplaceno 77% příspěvku, to je 96 769 Kč.

Na příspěvek není právní nárok a jedná se o finanční prostředky města, proto by město mělo rozhodnout, jak s nimi naloží. Proto navrhujeme variantní usnesení: "Zastupitelstvo města schválilo proplacení procentuálně sníženého příspěvku manželům Boháčovým z programu Dědictví města Příbora pro rok 2018."

Výše zmiňované odstavce v pravidlech a smlouvě jsou bohužel nešťastně formulované a zavdávají možnost různého výkladu, jelikož závazné stanovisko orgánu státní památkové péče je závazné dle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů. Nejedná se tedy o doporučení a není možné podporovat jen částečné dodržení stanoviska a částečné protizákonné jednání. Proto navrhujeme provedení úpravy Programu Dědictví města Příbora a jeho pravidel pro přidělování finančních příspěvků vlastníkům nemovitostí v MPR Příbor jasnou formulací, z níž bude zřejmé, že v případě nedodržení závazného stanoviska, zaniká příjemci finančního příspěvku nárok na celý příspěvek.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Fotodokumentace - Alšova č.p. 991.docx (Veřejná)
Příloha č.2: 22734-2018_Závazné stanovisko_RD_č p _991.pdf (Veřejná)
Příloha č.3: 372_2019_soulad s pam. péčí_zák_č._201987_Sb.,_Alšova_991,_k provedeným pracem.pdf (Veřejná)
Příloha č.4: 2018-359 Boháčovi.pdf (Veřejná)