Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:17
Název materiálu a návrh usnesení:
Napojení objektů města na CZT Nerudova
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informace k akci "Napojení objektů města na síť centrálního zásobování teplem, výstavbu předávací stanice a dodávky tepelné energie pro vytápění MŠ Kamarád (objekty č. p. 1370 na ul. Frenštátské a č. p. 1324 na ul. Švermově), Školní družiny ZŠ Jičínská č. p. 565 na ul. Sv. Čecha a budovy č. p. 118 na ul. Freudově (tzv. Sklípek)".

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Naděžda Střelková
Právní konzultace:
Projednáno s:I. Lacný, K. Bučková (oba TP Příbor s.r.o.)
Důvodová zpráva:

Na základě úkolu č. 2287 - 18/39/RM/2020 ze 39. schůze Rady města Příbora dne 18.11.2020 je předložen členům ZM na vědomí materiál k problematice napojení vybraných objektů ve vlastnictví města na CZT Nerudova.

----------------------------------------------

Rada města Příbora ve funkci Valné hromady TP Příbor s.r.o. uložila zpracovat nabídku možnosti napojení objektů ve vlastnictví města na centrální zásobování teplem (dále jen "CZT"). Konkrétně se jedná o objekty MŠ Kamarád (č. p. 1370 na ul. Frenštátské a č. p. 1324 na ul. Švermově), Školní družina č. p. 565 na ul. Sv. Čecha a budova č. p. 118 na ul. Freudově (tzv. "Sklípek"). Po předložení nabídky TP Příbor s.r.o. na napojení výše uvedených objektů (viz Příloha č. 1 tohoto materiálu) uložila RM odboru rozvoje města zpracovat rozbor nákladů při stávajícím režimu provozování kotelen v dotčených objektech.

Cílem projektu je napojení dalších objektů ve vlastnictví města Příbora na CZT z kotelny v Nerudově ulici, a to včetně ekonomického vyhodnocení jak v investiční, tak provozní fázi projektu. Kotelna v Nerudově ulici prochází nezbytnou rozsáhlou modernizací s využitím pobídek do oblasti CZT za účelem stabilních a efektivních dodávek tepla, zvyšování počtu odběratelů a snížených dopadů výroby a dodávky tepla na životní prostředí. Součástí modernizace kotelny by v budoucnu mělo být i osazení kogenerační jednotky.

Tato důvodová zpráva shrnuje závěry plnění obou úkolů uložených RM.

 

Nabídka TP Příbor na napojení objektů na CZT

Předložená nabídka TP Příbor s.r.o. se zabývá možností napojení výše uvedených 4 objektů ve vlastnictví města Příbora na síť centrálního zásobování teplem, výstavbu předávacích stanic a dodávku tepelné energie pro vytápění těchto objektů. Dodávka tepelné energie pro ohřev teplé vody (dále jen "TUV") zůstane stávajícím způsobem. Napojení na CZT představuje zejména:

- komfortní dodávku tepelné energie přímo do objektu

- odpovědnost za provoz tepelného zařízení včetně údržby, revizí a oprav přebírá výrobce a dodavatel tepla

- nulové počáteční investice do tepelného zařízení ze strany města jako vlastníka objektů (výjimkou jsou vyvolané související náklady typu přípravy místnosti na umístění předávací stanice)

- sazbu DPH 10% na cenu tepelné energie

- projektová příprava (zpracování PD) a realizace nových rozvodů bude zajištěna TP Příbor s.r.o.

- dokončení realizace napojení předmětných objektů na CZT se předpokládá nejpozději před zahájením topné sezóny 2022/2023, takže by budování teplovodu a napojování budov na CZT nemělo "brzdit" plánované stavební úpravy dotčených budov,  které budou m. j. zahrnovat i opatření k energetickým úsporám podpořených dotací OPŽP.

Pro vyhodnocení možnosti napojení objektů na CZT byly vyhodnoceny parametry, jako jsou roční spotřeba tepelné energie pro vytápění, délka trasy teplovodu, dimenze potrubí či doba odepisování investice dle Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Z ekonomického vyhodnocení vyplývá, že každý objekt napojený na CZT se jeví jako výhodný s pozitivním dopadem na cenu tepelné energie, zejména pak na výši stálých (fixních) nákladů.

 

Vyhodnocení současných nákladů na vytápění

Po přidělení úkolu č. 2120 66/36/RM/2020  byl kontaktován člen rady města R. Jurečka, v podstatě garant RM pro tuto problematiku. Byl přeposlán materiál společnosti  TP Příbor s.r.o. k tomuto záměru. Následně bylo odborem rozvoje města svoláno na čtvrtek 17.09.2020 jednání se zástupci dotčených subjektů.

Jak vyplývá ze zápisu z tohoto jednání (viz Příloha č. 2), nebyl shledán v tuto chvíli technický ani provozní problém, který by bránil v přípravě tohoto záměru. Během jednání bylo m. j. uvedeno:

- dodávka tepla z CZT nesnižuje celkový komfort z hlediska délky topné sezóny, maximální výše teploty v jednotlivých místnostech, možnosti regulace, apod.

- při dodávkách tepla z CZT by byla i nadále zachována dodávka plynu pro účely ohřevu TUV, resp. kuchyňského provozu

- případný přechod z vytápění lokálním kotlem na dodávky tepla z CZT není technologicky limitován z hlediska teploty či tlaky vody v topném systému.

Pro vyhodnocení (porovnání) varianty napojení na CZT s náklady na vytápění jednotlivých objektů při zachování současného stavu, bylo nutné zajistit podklady pro vyhodnocení současných nákladů na vytápění. Účastníci se dohodli, že budou shromážděny informace (data) za období 2017-2019, vyčíslené v tis. Kč, které budou zahrnovat následující položky:

1. dodávka plynu

2. údržba, opravy, revize kotle a souvisejících zařízení (např. expanzní nádoba, rozvody včetně spalinových cest - revize komínů, vložkování, apod.)

3. obsluha - osobní náklady (mzda, školení, atd.)

4. investice, odpisy včetně prověření nutnosti pořízení nového kotle.

 

Prvotní výstupy, které vzešly ze zaslaných podkladů, byly předmětem operativní schůzky dne 7.10.2020 za účasti zástupců TP Příbor s.r.o. a ORM. Byly diskutovány průběžně zasílané podklady z jednotlivých objektů, u kterých je zvažováno napojení na vytápění z kotelny Nerudova. Na výše uvedeném jednání zazněl návrh na rozšíření poptávky ohledně připojení dalších 2 objektů, a to konkrétně -vzhledem k předpokládanému doporučení k napojení budovy MŠ Kamarád na Frenštátské ulici- o objekt Masarykova gymnázia Příbor a ZŠ Jičínské. Na základě úkolu starosty města ze dne 3.11.2020 byli prostřednictvím TP Příbor s.r.o. požádáni představitelé MGP a ZŠ Jičínská o předběžné vyjádření k danému záměru.

Vyhodnocení vytápění 4 původně zadaných objektů  je uvedeno v Příloze č. 3 tohoto materiálu. Při samotném porovnání současných nákladů na vytápění předmětných objektů s variantou napojení na CZT je zapotřebí upozornit zejména na následující:

- rozhodujícími položkami současného vytápění jsou dodávky plynu a odpisy zařízení, při prodlužování životnosti technologických zařízení pak náklady na jejich opravy

- někteří uživatelé či správci nebyli schopni oddělit množství odebraného plynu pro vytápění objektu a plynu pro ostatní účely (ohřev TUV či příprava jídel v kuchyni), z tohoto důvodu bylo pro porovnání nákladů na vytápění sníženo množství v současnosti odebíraného plynu o 20%, resp. 25% (z tohoto důvodu má příloha č. 3 celkem dva listy se dvěma různými  propočty)

- náklady na rekonstrukci kotelny, a tím i výše odpisů, jsou známy pouze u MŠ Kamarád - Frenštátská z roku 2015, u ostatních objektů jsou odpisy stanoveny odhadovaným propočtem z předpokládané finanční náročnosti rekonstrukce kotelny (300-400 tis. Kč) a doby odpisování 12-15 let; náklady na rekonstrukce kotelen před 20 a více lety jsou nerelevantní

- množství odebraného tepla při napojení na CZT je uvedeno v předpokládané, propočtené výši (poznámka: na sobě nezávislé propočty TP Příbor s.r.o. se lišily pouze v řádu jednotek GJ oproti hodnotám uvedeným v energetickém posudku zpracovaném pro účely žádosti o dotaci z OPŽP)

- pro porovnání byly porovnány finanční údaje za rok 2019, a to včetně jednotkové ceny za prodej tepla 497,87 Kč/GJ bez DPH (zdroj: TP Příbor s.r.o.)

- při napojení na CZT je účtována od 1.1.2020 pro dodávku tepla sazba 10%, ve svém důsledku to znamená podstatný dopad do kalkulací oproti 21% DPH při dodávce plynu

- vyvolané jednorázové náklady vlastníka objektů, související s přechodem na CZT (likvidace stávajícího kotle či jeho prodej, vyklizení místnosti, příprava na umístění předávací stanice a napojení na stávající rozvody), by se měly u jednotlivých budov pohybovat maximálně v řádu tisíců či nižších desetitisíců, tato položka by neměla být rozhodující pro rozhodnutí o napojení objektu na CZT

- byla či právě je zajišťována projektová příprava u všech 4 objektů, předmětné stavební úpravy by m. j. měly směrovat ke snížení energetické náročnosti těchto budov (zateplení, výměna oken, rekuperace), realizace těchto úprav spolu se stavebními úpravami např. objektu bývalé ZŠ Dukelské mohou mírně snížit propočtený dopad na jednotkové fixní náklady CZT.

Na základě dostupných podkladů lze předpokládat, že náklady na vytápění čtyř vytipovaných objektů při napojení na CZT  z kotelny v Nerudově ulici by měly být srovnatelné se současnými náklady na vytápění prostřednictvím vlastních kotelen. Rozdíly vesměs v řádu jednotek procent (navýšení u budovy MŠ Kamarád na Frenštátské ulici či snížení nákladů u 3 zbývajících objektů) jsou poměrně zanedbatelné, pokud vezmeme v úvahu, že některé vstupní údaje nejsou přesně známy a pro porovnání nákladů jsou stanoveny odhadem či propočtem.

 

Napojení objektů MGP a ZŠ Jičínská na CZT - předběžná informace

Jednatel společnosti TP Příbor s.r.o. pan Lacný projednal možnost napojení hlavní budovy ZŠ Jičínská a rovněž Masarykova gymnázia Příbor (MGP).

Paní ředitelka ZŠ Jičínská Mgr. Bjačková projevila zájem o napojení objektu ZŠ. Napojení objektu ZŠ Jičínské na CZT stojí za zvážení, nejen k množství odebraného tepla, ale i s ohledem na stáří kotelny v této budově, které je dle dostupných informací více než 20 let. (Poznámka: budova sousedící školní jídelny je z hlediska vytápění a ohřevu TUV nezávislá na kotelně ZŠ Jičínská, zde je nově instalován vlastní kotel).

Ze strany MGP podle sdělení ředitele Mgr. Pavla Kerekeše v současné době není zájem o připojení objektu na CZT. Plynové kotelny gymnázia jsou v dobrém stavu, byly rekonstruovány poměrně nedávno. Cena plynu je příznivá pro MGP jako odběratele, protože je soutěžena hromadně MSK m. j. pro všechny organizace, jejichž je kraj zřizovatelem.

 

Závěr, doporučení

Na základě výše uvedeného ORM a TP Příbor s.r.o. doporučují Radě města Příbora podpořit napojení objektů MŠ Kamarád (objekty č. p. 1370 na ul. Frenštátské a č. p. 1324 na ul. Švermově), Školní družiny ZŠ Jičínská č. p. 565 na ul. Sv. Čecha a budovy č. p. 118 na ul. Freudově (tzv. "Sklípek") na CZT z kotelny v Nerudově ul.

Napojení dalších objektů na CZT přispěje ke stabilizaci a posílení pozice TP Příbor s.r.o. jako výrobce a dodavatele tepelné energie na území města a je rovněž určitou prevencí před negativním dopadem zateplování objektů na jednotkové fixní náklady CZT.

Město z pozice města jako vlastníka objektů (odběratele tepelné energie) by nemělo napojením objektů na CZT finančně tratit, náklady na vytápění objektů by měly být srovnatelné se stávajícími náklady, rozdíly jsou v řádu jednotek procentních bodů.

Nezanedbatelným přínosem je skutečnost, že odpovědnost za vytápění objektů přechází při napojení na CZT na odbornou specializovanou firmu, a nebude již nutno řešit tuto otázku pro každý objekt zvlášť včetně údržby, oprav, revizí a obměny technologických zařízení. Tuto skutečnost ocení zejména představitelé škol a školských zařízení.

Při zpracování PD je zapotřebí koordinovat postup TP Příbor s.r.o. s projektovou přípravou města (Městského úřadu) a realizací stavebních úprav výše uvedených objektů. Při trasování teplovodu k objektu MŠ Kamarád na Frenštátské ulici nutno zohlednit i možné budoucí napojení hlavní budovy ZŠ Jičínská na CZT.

Realizace napojení vybraných objektů na CZT by měla být dokončena nejpozději před zahájením topné sezóny 2022/2023. Před samotnou realizací je žádoucí vyhodnotit a porovnat vysoutěžené náklady na vybudování nových rozvodů a předávacích stanic s předpokládanými náklady dle nabídky TP Příbor s.r.o. (Příloha č. 1 tohoto materiálu) s dopadem na jednotkové fixní náklady ceny tepla.

Poznámka: tento materiál se nezabývá způsobem financování vybudování nových rozvodů a předávacích stanic ze strany TP Příbor s.r.o. (vlastní zdroje, dotace, úvěr, apod.).

Přílohy:
Příloha č.1: Nabídka TP Příbor (Veřejná)
Příloha č.2: Zápis z jednání dne 17.09.2020 (Veřejná)
Příloha č.3: Porovnání nákladů - současný stav a CZT (Veřejná)