Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:4
Konané dne:22.03.2023
Materiál číslo:9
Název materiálu a návrh usnesení:
Nemovitosti na ul. Masarykově v Příboře - Vlasta Trojčínská
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

odkoupení nemovitostí na ul. Masarykově v Příboře dle nabídky paní Vlasty Torjčínské, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , ze dne 22.08.2022.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 8
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání nabídku paní Vlasty Trojčínské,░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░

 

Předmětem nabídky ze dne 22.08.2022 je prodej nemovitostí na ul. Masarykově v Příboře, které byly (až do konce ledna 2023) využívány pro provoz volnočasového zařízení BAV klub Příbor.

 

K prodeji jsou nabízeny tyto nemovitosti v k. ú. Příbor:

 

Část budovy č. p. 489: K prodeji je nabízena původní budova z r. 1895 (hlavní hmota) mimo přístavbu na východní straně; tuto p. Trojčínská zamýšlí ponechat ve svém vlastnictví jako sklad. Budova včetně přístavby je součástí pozemku parc. č. 1415 o celkové výměře 201 m2, po požadovaném rozdělení budovy by výměra pozemku činila cca 181 m2.

Odbor IRSM požádal odbor stavebního řádu a přestupků (OSŘP) o sdělení, zda je z hlediska stavebního zákona možné rozdělit budovu č. p. 489 způsobem navrhovaným p. Trojčínskou. Ze sdělení OSŘP lze dovodit, že dělení provést nelze, protože navrženým dělením by nevznikly dvě samostatné budovy, tzn. každá s vlastním obvodovým zdivem, přípojkami apod. Podle požadavku p. Trojčínské tedy nelze vyhotovit geometrický plán, který by následně mohl být schválen OSŘP – toto schválení je podmínkou pro zápis nového stavu do katastru nemovitostí.

 

Část pozemku parc. č. 1416/1 – ostatní plocha-zeleň. K prodeji je nabízena část vymezena z východní strany prodloužením linie rozdělení budovy č. p. 489. Z celkové výměry pozemku činící 2 215 m2 je k prodeji nabízena část o výměře cca 1 000 m2.

 

Podíl k pozemkům parc. č. 1416/2 a 1416/3 – oba ostatní plocha-zeleň o souhrnné výměře 101 m2. Tyto pozemky tvoří jeden oplocený funkční celek s pozemkem parc. č. 1416/1. U těchto pozemků je na listu vlastnictví zapsáno celkem pět vlastníků, z toho u čtyř z nich je uvedeno vlastnictví vždy v rozsahu id. 3/16, u p. Trojčínské není rozsah podílu uveden. Odbor IRSM zaslal na Katastrální pracoviště Nový Jičín žádost o sdělení, zda p. Trojčínské přísluší zbývající id. ¼, nebo zda se jedná o duální zápis. Dle sdělení p. Trojčínské tito vlastníci, kteří dle zápisu na příslušném listu vlastnictví nabyli své podíly dědictvím, nikdy v minulosti neprojevili zájem pozemky využívat. Jedná se o majitelé s bydlištěm mimo Příbor (Kolín, Otvovice, Veltruby).

V současné době má odbor IRSM k dispozici vyjádření katastrálního úřadu. Dle tohoto sdělení se u pozemků jedná o duální zápis vlastnictví. Zápis zohledňuje jak koupi „celých“ pozemků p. Trojčínskou v r. 1996, tak také zápis dědických práv dalších vlastníků dle usnesení soudu z r. 2010. Tuto situaci, lze dle sdělení katastrálního úřadu řešit souhlasným prohlášením dědiců, že uznávají vlastnické právo paní Trojčínské. Dle telefonické konzultace s pracovnicí KN není v současné době vhodné tyto pozemky vykupovat do majetku města, neboť nutnost řešit situaci a kontaktovat další vlastníky by pak přešla na město. Pokud by nedošlo ke shodě, pak by město bylo omezeno v nakládání s těmito pozemky a v případě jejich úprav by bylo nuceno žádat další vlastníky-dědice o souhlas.

 

Možné využití nabízených nemovitostí: Realizace mateřské školy, či jiného předškolního zařízení.  Pro tento účel by byla nutná rozsáhlá rekonstrukce stávajícího objektu, který v současné době neodpovídá příslušným normám (hygiena apod.), popř. odstranění objektu a výstavba nového – toto řešení však není možné za respektování požadavku p. Trojčínské na ponechání přístavby v jejím vlastnictví.

 

Předmětné nemovitosti p. Trojčínská nabízí městu k odkoupení za 6 000 000 Kč.

 

Odbor IRSM pořádal technické služby a příslušné odbory MÚ o stanovisko, zda:

  1. rozsah nabízených nemovitostí je dostačující pro vybudování a provoz předškolního zařízení dle aktuálních požadavků na umístění dětí do MŠ,
  2. je možné rozdělit budovu č. p. 489 dle požadavku p. Trojčínské a nový stav zapsat do katastru nemovitostí,
  3. je účelné nabízené nemovitosti odkoupit a ponechat je v majetku města bez okamžitého využití, jako rezervu pro další záměry města,
  4. zda pokračovat v jednání o odkoupení nemovitostí pouze za podmínky prodeje ve stávajícím rozsahu, tj. celá budova, celý pozemek parc. č. 1416/1.

 

Stanovisko OSŘP: viz předchozí text, plné znění v příloze.

 

Ze stanoviska TSMP: Odkup doporučen pro další využití městem s ohledem na umístění nemovitostí v návaznosti na městský park. K využití jako předškolního zařízení – bez vyjádření.

 

Ze stanoviska odboru kultury, školství, sportu a cestovního ruchu (OKŠSCR): Objekt není vhodný pro zřízení předškolního zařízení a nenachází se ve spádové oblasti, kde je nutno řešit nedostatek míst v MŠ.

 

Ze stanoviska OIRSM – územní plán: Zřízení předškolního zařízení by bylo možné po změně územního plánu. Nutno také zohlednit, zda nabízená výměra nemovitostí je pro tyto účely dostatečná.

 

Ze stanoviska OŽPD: V případě záměru vybudovat na předmětných nemovitostech předškolní zařízení by bylo možno žádat o dotaci, bude-li vypsán příslušný dotační titul. K žádosti o poskytnutí dotace je nutno doložit studii proveditelnosti, projektovou dokumentaci apod. Je nutno zvážit, zda rozsah nabízených nemoviztostí je pro tento účel dostačující.

 

Usnesení finančního výboru - schůze dne 07.12.2022: Finanční výbor doporučuje zastupitelstvu města neschválit odkoupení nemovitostí na ul. Masarykově dle nabídky p. Trojčínské ze dne 22.08.2022 (z důvodu nevypořádaných vlastnických vztahů k pozemkům parc. č. 1416/2 a 1416/3, nevyužitelnosti objektu pro zřízení předškolního zařízení a nemožnosti technicky realizovat požadované rozdělení budovy č. p. 489), nýbrž jednat o odkupu celé nemovitosti.  

 

Usnesení rady města č. 10/6/RM/2023 ze dne 31.01.2023:  Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit odkoupení nemovitostí na ul. Masarykově v Příboře dle nabídky paní Vlasty Trojčínské, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ ze dne 22.08.2022.

 

Návrh usnesení je vypracován v návaznosti na citovaná stanoviska.

Přílohy:
Příloha č.1: Nabídka prodeje (Veřejná)
Příloha č.2: Nabídka prodeje - doplnění (Veřejná)
Příloha č.3: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OKŠSCR (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko - územní plán (Veřejná)
Příloha č.7: Stanovisko OŽPD (Veřejná)
Příloha č.8: Stanovisko - stavební úřad (Veřejná)