Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:13.12.2023
Materiál číslo:10
Název materiálu a návrh usnesení:
Urbanisticko-architektonické studie areálu bývalé Základní školy Dukelské v Příboře
I. Zastupitelstvo města schvaluje

v rámci „Urbanisticko-architektonické studie areálu bývalé Základní školy Dukelské v Příboře“ - koncept areálu a navazujícího prostranství zpracované architektonickým studiem opus architekti s.r.o. Masarykova třída 330/10, 746 01 Opava, IČO 19415982 variantní řešení číslo dvě - výstavbu nové výdejny stravy, dle předložené důvodové zprávy.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Karolína Pavelková
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Odbor investic rozvoje a správy majetku předkládá Zastupitelstvu města Příbora informaci o postupu prací na „Urbanisticko-architektonické studii areálu bývalé Základní školy Dukelské v Příboře“ v návaznosti na usnesení č. 15/7/ZM/2023 přijaté dne 3.09.2023 ve znění „Zastupitelstvo města souhlasí s návrhem odboru investic, rozvoje a správy majetku na projednání zadané „Urbanisticko-architektonické studie areálu bývalé Základní školy Dukelské v Příboře“ formou pracovního zasedání Zastupitelstva města Příbora. Toto usnesení bylo naplněno dne 07.11.2023, kdy byla ze strany realizátora studie, architektonického studia opus architekti s. r. o., zastoupené Ing. arch. M. Maternou a zahradním architektem Ing. Z. Strnadelem na pracovním zastupitelstvu města představena jak analytická část studie, tak část studie A. – vzhled fasády budovy bývalé školy a školní jídelny a vstupů do objektů a část B1 - koncept areálu a navazujícího prostranství. Představené části studie tvoří přílohy č. 1 až 4 tohoto materiálu.

 

V této fázi se studie rozdělila na dvě možné varianty lišící se v přístupu k budově bývalé školní jídelny. První variantní řešení zahrnuje opravu stávající budovy, její proměnu na výdejnu stravy, cvičnou kuchyňku a prostor pro úschovu kol. Druhé variantní řešení pak představuje možnost demolice stávajícího objektu a jeho nahrazení úspornější a lépe situovanou stavbou z lehkých moderních konstrukcí. Na pracovním zastupitelstvu byly podrobně popsány všechny výhody a nevýhody obou variant včetně finančního odhadu. Tento přehled je uveden na snímku č. 56 přílohy č. 4 – ověřovací studie.

Jak již bylo zmiňováno v důvodové zprávě k pracovnímu zastupitelstvu, proběhlo seznámení budoucích uživatelů objektu s rozpracovanou studií již v předstihu. Oba subjekty, jak SVČ Luna, tak Základní škola Jičínská se shodli na vhodnosti varianty číslo dvě, tedy výstavbě nové menší a lépe situované budovy výdejny stravy. Vyjádření obou subjektů tvoří přílohu č. 5 tohoto materiálu.

V rámci představení studie během pracovního zastupitelstva bylo předběžně dohodnuto, že realizátor studie bude dále pokračovat v detailním rozpracování vhodnější a současně i levnější druhé návrhové varianty, tedy odstranění stávající budovy bývalé školní jídelny.

Po zvážení všech dostupných informací, s přihlédnutím na názor projekční kanceláře a budoucích uživatelů, doporučuje odbor investic, rozvoje a správy majetku ke schválení druhou variantu části studie B1- výstavbu nové výdejny stravy.

Dalším tématem, se kterým bylo zastupitelstvo během pracovního zasedání seznámeno, bylo představení výsledků dendrologického průzkumu a zamýšlených úprav zeleně. Vzhledem k řadě nejasností s tímto záměrem byla dále svolána schůzka vedení města a odboru životního prostředí, dotací a veřejných zakázek za účelem podrobnějšího seznámení s navrhovanými změnami. Schůzka se konala dne 30.11.2023 za přítomnosti zahradního architekta Ing. Z. Strnadela, zápis ze schůzky, spolu s podrobným soupisem jednotlivých dřevin, tvoří přílohu č. 6 a 7.

Přílohy:
Příloha č.1: Studie - Analytická část (Veřejná)
Příloha č.2: Část studie A – vzhled fasády a vstupy do objektů (Veřejná)
Příloha č.3: Část studie B1 – koncept areálu a navazujícího prostranství (Veřejná)
Příloha č.4: Část studie B1 – ověřovací studie (Veřejná)
Příloha č.5: Vyjádření budoucích uživatelů (Veřejná)
Příloha č.6: Zápis z jednání 30.11.2023 - návrh úprav zeleně (Veřejná)
Příloha č.7: Dendrologický průzkum a návrh úprav (Veřejná)